نوشته پیشنهادی: سکته مغزی چیست
بلایی که خستگی و بیخوابی بر سر مغزتان می آورد
کارشناسان درجدیدترین پژوهشهای خود دریافتند رانندگی در زمانی که احساس خستگی و خواب آلودگی میکنید برای سلامت مغز خطرناک است و افزون بر احتمال بروز تصادف و حادثههای ناگوار میتواند سلولهای مغزی را نیز نابود کند.
براساس پژوهشها درزمان خستگی ارتباط دقیق بین سلولهای عصبی مغز و نورونها به خوبی برقرار نمیشود و به همین دلیل امکان بروز خطا و تصمیم گیری اشتباه وجود دارد.
کارشناسان به ویژه قطع شدن ارتباط بین نورونهای مغزی را در افراد شب کار و آن دسته از افراد که خواب منظم ندارند و تا دیروقت به کار میپردازند شناسایی کرده اند.
این یافتهها حاصل پژوهش دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس آمریکا برروی ۱۲ فرد داوطلب بوده است.
کارشناسان همچنین در پژوهشی همسو دریافتند گرسنگی نیز به مغز آسیب میرساند و سبب از بین رفتن سلولهای مغزی و قطع ارتباط سلولهای عصبی با همدیگر میشود.
در زمان خستگی واکنش مغز به محرکهای خارجی کندتر از حد معمول میشود و نورونها به آهستگی پیامهای عصبی را منتقل میکنند به همین دلیل بروز اتفاق هایی، چون تصادف، سقوط، ازدست دادن تعادل، ناتوانی در حل مساله و کاهش تمرکز رخ میدهد.
برهمین اساس کارشناسان به افراد توصیه میکنند درطول شبانه روز به اندازه کافی استراحت کنند. میزان خواب کافی برای حفظ سلامت بدن بین ۷ الی ۸ ساعت است. همچنین چرت زدن کوتاه درحدود ۲۰ دقیقه درروز نیز میتواند سبب افزایش چشمگیر تمرکز و رفع خستگی در افراد شود.
اگر مجبور به بیدارماندن در شب برای رانندگی یا انجام کارهستید در بازههای زمانی معین اندکی استراحت کنید و با تقسیم کار مانع از صدمه دیدن سلولهای مغزتان شوید.
آسیب دیدن سلولهای مغزی در دراز مدت سبب ابتلای افراد به بیماری هایی، چون صرع، دمانس و حتی آلزایمر میشود.
از جمله دیگر بیماریهای ناشی از کم خوابی و بد خوابی میتوان افسردگی، چاقی، دیابت، حمله قلبی و سکته مغزی را نام برد.
نتیجه این پژوهش در نشریه طبیعت درمان (Nature Medicine) به چاپ رسیده است.